CVIJEĆE

srijeda, 29.03.2006.

JAGLAC obični

jaglac

Jaglac ili trubentica ljudima je poznat kao vijesnik proljeća. Niska je zeljasta biljka, cvjetni vjenčić je sulatičan.Čini ga 5 latica najčešče žutozelene boje. Cvate odmah nakon otapanja snijega, u veljači, ožujku i travnju. Nalazimo ga u skupinama ili pojedinačno. Korijen sadrži ljekovite tvari, pa se u pučkoj medicini koristi u obliku čaja za lječenje dišnih puteva, a list sadrži vitamin C

- 20:36 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 25.03.2006.

OZIMNICA

OZIMNICA

Eranthis hyemalis (L.) Salisb.
Porodica - R a n u n c u l a c e a e
Višegodišnja je biljka iz porodice žabnjaka . Raste samoniklo na području južne Europe, od jugoistočne Francuske do Bugarske, a u mnogim krajevima središnjeg i zapadnoga dijela europskog kontinenta te u Sjevernoj Americi Stabljika je uspravna, šuplja, gola i zelena do tamnosmeđa, a izbija iz gomoljasto odebljalog podanka. Prizemni listovi su na dugačkoj peteljci, okruglasto srcoliki, prstasto dijeljeni na 5 do 7 segmenata koji su većinom dublje ili pliće razrezani, a razvijaju se poslije cvjetanja. Cvjetovi su pojedinačni, 2 do 3 cm u promjeru, a okružuju ih 3 dlanoliko izdijeljena, manje-više horizontalno postavljena listića. Raste na svijetlim i toplim staništima, u svijetlim listopadnim šumama, rubovima šuma i šikara hrastovo-grabovog pojasa, zatim u voćnjacima, travnjacima i njivama. Cvijeta krajem zime,početkom proljeća a razmnožava se sjemenom.
Ozimnica je rijetka biljka zaštićena zakonom o zaštiti prirode .

- 22:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 24.03.2006.

DRIJEMOVAC

Drijemovac

Drijemovac poznat i kao zvončić cvate u rano proljeće. Stabljika je uspravna, sočna, bez listova s jednim cvijetom. Iz lukovice se razvijaju 3 do 4 prizemna, duguljasta, tamno zelena lista. Listovi perigona su bijeli, s žutom pjegom na vršcima. Ime je dobio po tome što je spustio svoju cvjetnu glavicu kao da spava.


latinski naziv: Leucojum vernum L.
status: osjetljiv cvijet, zaštićena vrsta
vrijeme cvjetanja: od2 do 4 mjeseca
stanište: listopadne šume i šikare, poplavne šume, klanci, voćnjaci, vlažne livade

- 20:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.03.2006.

ŠAFRAN

Klikni na slike za povećanje !!!
- 20:21 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.03.2006.

VOŠTANA BEGONIJA

Prije nego započnem pisati o ovom lijepom cvijetu htjela bih vam skrenuti pažnju na jedan cvjetak mali , blog na kojem ćete naći puno cvijeća i svega o njemu i ako vam se sviđa moj cvijetni blog sigurna sam da će vam se svidjeti i njen.




Begonija ima oko 900 vrsta i podvrsta. Velikocvijetne begonije su puno osjetljivije i njihov cvijet je kraćeg trajanja. Voštana begonija spada u vrstu sitnocvijetnih begonija i lakše podnosi i sunce i vlagu nego ostale vrste. Često puta naći ćemo je u našim kamenjarima, cvijetnjacima ali ništa manje lijepa neće biti ako je posadimo i u teglu. Voštanu begoniju naći ćemo u bijeloj, rozoj i žarko crvenoj boji, a boja listova im je ili zelena ili crvenkasto zelena. U doba cvjetanja poželjno ju je prihranjivati tekućim gnojivom kojeg se dodaje u vodu za zalijevanje.


ORGINALNI POST

- 14:20 - Komentari (14) - Isprintaj - #